HTML

Passz-port

Utazás itthon-külföldön, hegyen-vízen, télen-nyáron, falun-városban

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Csaló taxisok: Prága harcol ellenük, Budapest mikor?

2010.09.17. 15:13 havaslap

Pár évvel ezelőtt a prágai Demszky álruhában taxiba ült, és majdnem leesett róla az inkognitó, amikor a fuvar végén a 4 eurós díj helyett 26-ot követelt a prágai polgármestertől a helyi taxis. Körülbelül hasonló állapotok uralkodnak a cseheknél is mint nálunk, kerülni kell a hiénákat, jobb ha valamelyik nagyobb flottával utazik az ember.

Budapesthez hasonlóan Prágában is képtelen az önkormányzat rendet tenni, így egy ottani informatikai cég legújabb szoftvere lehet az első biztató megoldás a simlis taxisok kiszűrésére. Az Et netera cég már korábban is tervezgette, hogy valamit tenni kének ellenük, de a végső lökést akkor kapták, amikor az egyik ügyfelüket feleslegesen utaztatták a városban, aztán szép összeget gomboltak le róla.

A kifejlesztett szoftver számos okos telefonon működik (iPhone, Android, WM és Symbian), ennek segítségével az utas pontosan ellenőrizheti, hogy merre viszi a taxis, és hogy mennyit is kellene fizetnie az érvényes tarifák alapján. A „virtuális mérőóraként” működő alkalmazás ingyenesen letölthető. Az alkalmazás előnye a többi hasonló szoftverrel szemben, hogy kiküszöböli a külföldieket érzékenyen érintő roaming díjakat, alapvetően nincs szükség külső adatkapcsolatra.

Nem csak ellenőrizhetjük a taxist, hanem fényképeket is készíthetünk az autóról, rendszámról, vagy akár azonnal jelenthetjük a csalást az illetékes hatóságoknak.

A szoftver költségei bkv-s számrendszerben mérve elenyésző. A prágai alkalmazáskifejlesztése különböző platformokra, a marketing kampánya és egy alapszintű támogatásnyújtás a következő években körülbelül 2 millió cseh koronába (kb. 23 millió Ft) kerül az Et netera cégnek.

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: prága taxi

A bejegyzés trackback címe:

https://passzport.blog.hu/api/trackback/id/tr102303333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása